De meest populaire soorten parket in 2023: trends in vloerbedekking

De wereld van vloerbedekking blijft evolueren, met nieuwe trends en innovaties die elk jaar opkomen. In 2023 zijn er enkele opvallende trends in parketvloeren die de aandacht trekken van interieurontwerpers en huiseigenaren. Als je overweegt om je vloeren te vernieuwen of gewoon nieuwsgierig bent naar de laatste trends, laten we eens kijken naar de populairste soorten parket in 2023.

  1. Hout met natuurlijke afwerkingen

In 2023 zien we een sterke voorkeur voor houten parketvloeren met natuurlijke afwerkingen. Deze afwerkingen benadrukken de natuurlijke schoonheid van het hout en laten de houtnerf en textuur duidelijk zien. Populaire houtsoorten voor deze trend zijn eiken, walnoot en esdoorn. Natuurlijke afwerkingen creëren een warme en rustieke uitstraling in elk interieur.

  1. Verouderd en hersteld hout

Duurzaamheid en milieubewustzijn zijn belangrijke overwegingen in 2023. Daarom is verouderd en hersteld hout een populaire keuze geworden. Deze vloeren worden gemaakt van hergebruikt hout, zoals oude schuren, pakhuizen en zelfs treinwagons. De verouderde uitstraling en het karakter van dit hout geven een unieke en authentieke sfeer aan elk huis.

  1. Brede planken

Brede planken zijn in opkomst als een trendy keuze voor parketvloeren. Brede planken, meestal met een breedte van 5 tot 7 inch, creëren een ruimtelijk gevoel en benadrukken de natuurlijke schoonheid van het hout. Ze passen goed bij zowel moderne als traditionele interieurstijlen en kunnen een gevoel van luxe toevoegen aan elke ruimte.

  1. Visgraatpatronen en hongaarse punt

Patronen zijn terug in 2023, en visgraatpatronen en de Hongaarse Punt zijn de favorieten. Deze geometrische patronen voegen een element van verfijning en elegantie toe aan je vloer. Ze zijn vaak te zien in eikenhout, maar kunnen ook worden gecreëerd met andere houtsoorten en afwerkingen. Wil jij dit parket ook bij jou thuis? Check dan Bebo parket!

  1. Gerookt hout

Gerookt hout is een afwerkingstechniek waarbij houten planken worden behandeld met ammoniakdampen om de kleur en hardheid te veranderen. Dit resulteert meestal in een diepere, rijkere kleur, variërend van lichte grijstinten tot diepe bruine tinten. Gerookt hout zorgt voor een eigentijdse en trendy uitstraling in interieurs.

  1. Matte afwerkingen

Matte afwerkingen winnen terrein ten opzichte van de traditionele glanzende afwerkingen. Mat parket heeft een elegante uitstraling en heeft als voordeel dat het krassen en vlekken minder zichtbaar maakt dan glanzende afwerkingen. Het geeft een moderne en ingetogen esthetiek aan je vloer.

  1. Duurzaamheid en milieubewustzijn

De vraag naar duurzame en milieuvriendelijke materialen groeit gestaag. In 2023 kiezen veel huiseigenaren voor parketvloeren van gecertificeerde duurzame houtbronnen en producten met lage VOC (vluchtige organische stoffen) afwerkingen. Deze keuze draagt bij aan het behoud van bossen en een gezonder binnenklimaat.

  1. Gemengde materialen

Een gedurfde trend in 2023 is het combineren van verschillende materialen in parketvloeren. Dit kan onder meer beton, metaal en glas omvatten, die worden gecombineerd met hout om unieke en opvallende vloerontwerpen te creëren. Deze stijl wordt vaak gezien in moderne en industriële interieurs.